Дали историята е това, което сме учили в учебниците? Не се ли повтаря в реалността антиутопията на Оруел "1984", в която специални екипи пренаписват историческите събития и представят нещата така, както иска "вътрешното ядро" - скритият управляващ елит?

Защо не учехме, че болшевизмът е наложен от една еврейска клика, "хванала за косите руския народ", според Чърчъл? Защо няма холокост за 66 милиона православни християни, избити от тази еврейска клика?

Защо не знаем, че едни и същи финансови магнати от Уолстрийт финансираха Троцки и Хитлер?

Не беше ли 11 септември 2001 г. акт, извършен от свръхелита за пренареждане на света?

Да се опитаме да си отговорим на тези и други подобни въпроси.

Как САЩ задигнаха българското злато ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 56
Слаба статияОтлична статия 
Вторник, 14 Юли 2009 11:09

 

По време на злокобния за България Ньойски договор много политици и интелектуалци у нас възлагат надежди на американския президент Уилсън с неговите 14 точки за самоопределение на народите. Така, както сега днешни политици и интелектуалци се надяват отново наивно на САЩ. Точките на Уилсън се оказват пълен блъф, а сладките приказки на американците се разминават тотално с практическите действия на САЩ спрямо България. Щатите ни обират по най-рекетьорски начин, използвайки затрудненото положение на България. Ето как става това:

След края на войната България е в унизено положение. Тя е загубила 101 224 свои войници и офицери, 155 026 са ранени, други 100 000 са паднали в плен. Договорът за мир в Ньой всъщност е диктат, който лишава страната от суверинитет, от въоръжение и нормална войска и и се налагат огромни репарации - наказателни плащания на страните победителки в размер на над 2 милиарда златни франка - огромна за това време сума. Откъснати са земи от територията на България. Следвоенното състояние на икономиката и стандарта на живот са мизерни. Наложена е дневна дажба от 300 грама хляб на човек. За капак суша унищожава посевите през 1918 г. и през март 1919 г. правителството на Теодор Теофоров се обръща за помощ към САЩ. Това е единствената държава, с която България не е прекъснала дипломатически отношения от големите сили-победителки. Щатите имат в това време огромни запаси от залежали храни и дори са направили специална организация за "помощи" за Европа. Да видим как разбират те помощта обаче спрямо България. Шеф на организацията е Хърбърт Хувър. Той ще стане президент на САЩ през 1928 г. и по негово време настъпва  т.нар. Голяма депресия през 1929 г.

На 28 март 1919 г. е сключен договор между българското правителство и пълномощника на Хувър в Цариград - Хауърд Хайнц за доставка на храни. Американската страна иска в залог на храните злато. Освен това иска златото да бъде депозирано в Цариград. Ето какво гласи договорът: "Съединените щати, Администрацията за прехраната, Зърнената корпорация ще съхранява гореуказаната сума в Цариград като гаранция за стойността на въпросното брашно. Ако в продължение на два месеца правителството осигури кредит в долари в Ню Йорк, достатъчен да покрие всички сметки и разноски за въпросното брашно, Съединените щати, Администрацията по прехраната и Зърнената корпорация се задължават да върнат въпросното злато, ако са уведомени, че този кредит е депозиран на тяхно разположение в Ню Йорк."

Тук България е вкаран в двоен капан. От една страна и се взема златото уж като залог, но Хувър и стоящите зад него знаят, че е невъзможно за страна като България, намираща се в тотална изолация тогава, да продаде стоки в нужния обем за два месеца. Това е бил нагъл рекет и обир на притиснатата в ъгъла наша родина.

А "гореуказаната сума" е била на обща стойност 16 250 000 златни франка. Златото е пратено в Цариград на 22 април 1919 г. Шест дни преди това корабът "Уест Грам" е стоварил 7021,023 тона брашно на Варненското пристанище. На 25 май има още една доставка с кораба "Уест Ароу" на 7153,626 тона брашно. Двата месеца  изтичат бързо и България, разбира се, не успява да продаде стоки на стойност 16 250 000 златни франка. Тя не успява да продаде нищо, защото американските финансисти, които потриват ръце, предвкусвайки удара с българското злато, правят всичко възможно грам българска стока да не се реализира на американския пазар.

Премиерът Теодоров моли унизително за отсрочка и бъдещият президент Хувър дава един месец отсрочка за обратно изкупуване на златото от българското правителство. През това време обаче кризата у нас ескалира. Трябва още брашно. Услужливият Хувър е насреща - предлага още 9 хиляди тона брашно от залежалото. Но тук вече иска разплащане със злато веднага. Не залог, а пряко плащане. Теодоров вече моли със сълзи на очи, защото златният резерв на България се топи застрашително, но нуждата от брашно е на живот и смърт. Няма хляб. Теодоров предлага да плати в швейцарски франкове - стабилна и твърда валута тогава, както и сега. Хувър, забележете, казва "Не!". Той иска злато и само злато. "Въпросното злато трябва да бъде предадено незабавно!", предава представителят на САЩ в София на смазания от безнадежност Теодоров. 1 милион и 400 хиляди долара в злато заминават от София за САЩ. Депозираното в Цариград като залог злато - също.

Общо българският златен резерв олеква с 1 225 000 златни наполеона и 102 английски златни лири. Това прави 5 225 780, 50 тогавашни долара. 42.08% от златния резерв на България преминава във Федералния резерв. Срещу 22 хиляди и 617 тона брашно!

Последиците за България за ужасяващи - инфлация и срив на стандарта, за Федералния резерв на САЩ - попълване на запасите от злато. Тук най-фрапиращият акцент в поведението на Хувър и стоящите зад него банкери е отказът от швейцарски франкове и долари и фанатичното настояване за злато и само злато. При положение, че събитието става цели 10 години преди големия финансов крах от 1929 г., а доларът все още се заменя за злато - поне така пише на банкнотите.

 

Откъс от "Властта на мамона", Волен Сидеров, изд. Бумеранг БГ, 2004 г.

Коментари
Добавяне на нов Търсене
zlato   |14-05-2012 18:29:47
a
TH  - Твърденията са неверни   |06-06-2015 22:09:40
Горните твърдения не са подкрепени с достоверни източници. А я разкажете как СССР открадна златния резерв на България, останал от времето на Царството. Комунистите им го подариха.
Petyr   |26-01-2017 20:24:50
Лъжеш.България плати със злато отрицетелния си търговски баланс със СССР.Стойността на златото е изчислена по котировките на злато в момента на плащането.
Ако сделката е била неизгодна за България-никой не ни е карал да купуваме стоки от СССР.
Альоша  - Голяма пропаганда голямо чудо   |30-09-2017 01:29:01
Голям бълвоч

1 - след войната България е в дълбока икономическа криза и не разполага със сериозни запаси от злато и сребро.
Периода е известен като "ВТОРА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА" България трябва да изплати репарации на стойност 2,25 МИЛИАРДА златни франка. 2,25 МИЛИАРДА!!!

2 - България ако е имала сериозни резерви в ценни метали,нямаше да се налага да си претопява емисията монети от 1916г. за да плати за картечници и огнехвъргачки.За това тая емисия 1916 е ценна.Ако сме имали злато,нямаше да топим среброто ,понеже това би оскъпило двойно цената на оръжието което сме купили.

3 - Милион и двеста дето сме дали на американците е около 350-400 КИЛОГРАМА.За какъв резерв за кви 5лв говорим?
За справка,Фердинанд след войната получава от Германия на няколко транша обезщетение на стойност МИНИМУМ ТРИ И ПОЛОВИНА МИЛИОНА златни марки , за дето ни нахендрил да сме на тяхна страна.
А лошите американци искали 1,225 000 ЗА ХРАНА! :( М-у другото златната марка е била по скъпа от наполеона.

4 - Според тая статия американците ни дали около 22 000 тона храна.Ми тая храна не трябва ли да се плати,или на нас някой ни е длъжен?Ако информацията в бозата е верна , то платената сума е за получените храни.Толкова са стрували.

5 - Какви Български продукти сме трябвало да продаваме на американския пазар,за които уж американците ни направили сечено , след като до 1944г. основния износ на България е.....селскостопанска и земледелска продукция????????????????????
Ама чакай де нали според статията,не сме имали кво да ядем ,та американците ни пратили храна???
КАКВО Е ТРЯБВАЛО ДА ИМ ИЗНАСЯМЕ????????????? Компютри, оръжие,нефт....какво???????

6 - ако статията беше истинна,то през комунизма да са ни надували в училище главите за тия "крадливи" американци.
Мислиш ли че комунягите биха пропуснали да окалят САЩ за такова нещо?

7 - американците първо пратили корабите с провизиите и после нашите пратили златото.Що така?

8 - лошите американци искали да им се плати само и единствено в злато.А в какво друго?Храни сме нямали ,а това сме изнасяли,В какво друго е имало възможност да им платим? Говорим за около 400 КИЛОГРАМА злато .

9 - Според статията 42.08% от златния резерв на България преминава във Федералния резерв. Срещу 22 хиляди и 617 тона брашно! Ама колко ни е бил резерва след тая национална катастрофа и колко са били 42%?????
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
Моля, въведете анти-спам кода, който виждате на картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Цитат на деня

Ако искате да продължавате да сте роби на банкерите и да плащата цената на собственото си робство, оставете ги да правят пари и да контролират националния дълг.

Сър Джошуа Стемп 1880-1941Анкета

Какво е мнението Ви за материалите в сайта?
 

Кой е тук?

В момента има 8 посетителя в сайта